Burza minerálů v Tišnově – jaro/léto 2021

Tento článek bude trošku netradiční – nebude o špercích, ale bude věnovaný mým úlovkům na mineralogické burze v Tišnově. Tyto články jsem psávala i na svém starém blogu, ale kvůli coroně v posledním roce a půl žádné burzy ani výstavy nebyly. O to víc jsem se tam těšila. Organizátorům patří velký obdiv a dík za to, že do toho šli, i když do poslední chvíle nebylo jasné, zda se burza uskuteční. Protože se akce konala pod širým nebem, mělo poslední slovo počasí – a vzhledem k posledním týdnům, kdy o víkendech pravidelně pršelo a bylo docela chladno, vyšlo naprosto luxusně: bylo teplo a minimálně dopoledne nepršelo.

Vzhledem k omezenému počtu vystavovatelů a také faktu, že byla zastoupena jen Česká republika a Slovensko, šla jsem se tam spíše pokochat výtvory Matky přírody a s nákupy jsem příliš nepočítala. Ale i přesto jsem si domů něco přinesla:

U jednoho stánku měla paní pěkné kabošony za slušnou cenu, a tak jsem jí to tam pěkně probrala a všechny trošku větší si odnesla. To jsou ty na fotce výše. Pokud by někoho zajímalo, co to je, tak je to dendritický opál, achát z Turecka, uprostřed opět achát, pak jaspis a dinosauří kost. Ve druhém řádku amazonit,  jaspis a znovu jaspis – dračí krev a poslední labradorit, který měl moji oblíbenou barvu a krásně se měnil. Ten byl ale kupovaný jinde.

Na amonity jsem narazila po strašně dlouhé době. Nepotřebovala jsem je, mám jich pořád ještě dost z dob minulých, ale byla by škoda je tam nechat. Uprostřed je pak nádherně vybarvené zkamenělé dřevo. Na stánku měli krásné kousky, ale byly větší a nehodily se pro obšití. Slab na fotce byl jediný použitelný.

Tento amonit je o trošku větší a bude to dárek, stejně jako pyrit:

Opravdu je to hezký macek:

Na burze mě zaujaly jaspisy s úžasnou kresbou, které se vozí z Ruska, ale byly tak neskutečně drahé, že jsem se opravdu mohla jen dívat. Dát totiž od 48 do 70 Euro za jeden nemůžu, takový šperk by mi nikdo nezaplatil. Stejně nevím, který bych si vybrala, protože jeden byl hezčí než druhý.  Pak tam byly ještě asi dva stánky se šperky, které se mi ohromně líbily – šperky byly nápadité a kdybych sama šperky nedělala, asi bych neodolala.

No, a přesně za měsíc – 10. a 11.7. – budou Minerály Brno na Výstavišti v pavilonu B. Už je to jisté. Tak bych Vás tímto chtěla pozvat k návštěvě nejen mého stánku, ale i dalších skvostů a třeba si i udělat radost nějakým tím šperkem či kamínkem.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *